"בד, יזע ודמעות "

"בד, יזע ודמעות "
תערוכה קבוצתית

הגלריה העירונית – ראשון לציון

אוצרות משותפת : אפי גן, קרן ויזהוז, ורה פלפול, 
יוני 2024

 

תערוכה חדשה שתפתח בגלריה העירונית של ראשון לציון ב-22 ביוני. התערוכה תציג יצירות איקוניות ויפות של 13 אמניות ואמנים, ובהן עיסוק מרכזי בייצוגים טקסטיליים הנוגעים בשאלות של זכרון, אמונה וזהות.

הטקסטיל משחק תפקיד מרכזי בחיינו, הן ברמה הפרקטית והן ברמה הסמלית. אנו משתמשים בבדים ובחוטים כדי ליצור בגדים, כיסויים, רהיטים ועוד, והם נושאים מטען תרבותי והיסטורי עשיר. בתערוכה "דם יזע ודמעות" יבחנו האמנים והאמניות את נוכחותו של הטקסטיל בחיינו מזוויות שונות.

 

התערוכה הקבוצתית 'בד, יזע ודמעות', בוחנת הקשרים של זהות וזיכרון הנארגים אל תוך ומתוך הבד, אצל אמניות, אמנים ומעצבים עכשוויים נבחרים. כותרת התערוכה מרפררת ולא בכדי לנאום הפתיחה המכונן של וינסטון צ'רצ'יל ב־ 1940 "דם, יזע ודמעות", נאום אשר הצליח למשוך אחריו את העם הבריטי ולהפיח בו תקווה מול מדינות הציר (גרמניה, איטליה, יפן ועוזריהם)*. עבודה עם בד, אריג, כוללת עבודה עמלנית, לעיתים סיזיפית, פעולה על ועם חומר. היזע אימננטי ונובע ממהות העבודה והדמעות הן החלק הרגשי שקושר את העושה במלאכה אל הזיכרון, הזהות, הכוונה. האובייקט

המסורתי (האריג, הבגד ) זונח את ייעודו הפונקציונלי והאסתטי והופך לנשא של מסרים הקשורים לזיכרון, לאמונה ודת, לנשיות, גבריות, קבוצה, טקסים או לחילופין לתולדות האמנות.

 

התערוכה אקלקטית באופייה. ריבוי קולות הקשורים לחוט, בגד, גוף, זהות וזיכרון, מתעצמים לכדי דבר מה נוסף הנחווה אצל כולנו בתוך חודשים של קושי וזיכרון הנצרבים בגוף, בבגד, בתודעת הכלל. העבודות בתערוכה זוכות להיטען בשכבת פרשנות נוספת לאור

התקופה. הגוף עצמו נעדר מהעבודות בתערוכה ומופיע במיצג בפתיחת התערוכה, בבחינת הזמנה להתקרבות ולתחילתה של פרשנות.

אמנים.יות משתתפים: אתי אברג'יל, אנדי ארנוביץ, אניעם דרעי, סמירה והבי, דורון זאבי, רוקסי מונטאנו, ליאב מזרחי, אפרת נתן, יעל סרלין, עוזי עמרני, אוריאל פאר ורוני שוקרון, סמאח שחאדה, אסתר שניידר.

על התערוכה תוכלו לקרוא כאן בכתבה שהתפרסמה במגזין העיצוב "פורטפוליו"

לצפיה בקטלוג התערוכה המרהיב באתר הגלריה.

 

לתערוכה "בד, יזע ודמעות" נבחרו שלושה מעילי תורה מתוך התערוכה "שמחות קטנות".מעילים אלו, שנוצרו במסגרת הפרוייקט והמחקר על עיצוב תשמישי קודש מפריטי לבוש משקפים את המלאכה העדינה והמסורתית של רקמה טקסטילית זכרון וזהות דתית.

הפרויקט והתערוכה "שמחות קטנות" נוצרו כהמשך טבעי לעבודת הגמר של לימודי התואר הראשון והתפתחו בזמן לימודי התואר השני שבמהלכם חוו המעצב ומשפחתו חוויה מטלטלת של אובדן אבי המשפחה. כמשפחה מסורתית-דתית חיפשו דרך להנצחת האב, וגילו כי רבים העוסקים במלאכת ההנצחה עושים זאת כמפעל יצרני-כלכלי ואין באפשרותם לתת מענה עיצובי-אישי למבקשים להנציח את זכר יקיריהם. בחיפוש אחר דרך ראויה לכך החליט זאבי לעשות מהלך עיצובי ייחודי, ובחר לשם כך בייצור תשמישי קדושה מבגדיו, כליו וציודו האישי של אביו, כפי שנעשה בעבר במסורת הקהילות היהודיות.

 

עוד על הפרוייקט והתערוכה "שמחות קטנות" תוכלו לקרוא כאן בדף התערוכות
לסרטון התערוכה ותהליך היצירה  – כאן

Select your currency
USD דולר ארה"ב
Scroll to Top
גלילה למעלה
דילוג לתוכן